Campagne tegen roken op school: opsteker!

Roken is dodelijk. Dat is niks nieuws. Uit recent onderzoek blijkt dat niet de helft maar tweederde van de rokers overlijdt aan deze verslaving. Een schokkend hoog aantal. Zo’n zeventig procent begint voor z’n 18e mee…Twee jaar geleden startte het Longfonds met de campagne Op school steek je niks op.

Rookvrij schoolpleinHet resultaat mag er zijn: in 2013 was 25 procent van de schoolpleinen in het voortgezet onderwijs rookvrij. Inmiddels is dit gestegen naar gemiddeld 50 procent. Als ouder (en niet-roker) vind ik dit nog veel te weinig. Elke school zou subiet een rookverbod moeten instellen. Maar als ‘communicatieprofessional’ weet ik hoe lastig het is om draagvlak te krijgen voor dit soort plannen. En dan is dit stijgende percentage een echte opsteker. Als het lukt om deze opwaartse lijn door te trekken, dan zijn we nog maar een paar jaar verwijderd van 100 procent rookvrije schoolpleinen.

Effectieve ingrediënten

Wat verklaart het succes van de campagne? Een goed doordachte strategie, uiteraard! Helaas heb ik daar in dit geval geen zicht op. Ik zie wel een paar effectieve ingrediënten.

 1. Allereerst denk ik dat het onderwerp goed ‘te verkopen’ is. Zelfs de meest verstokte rokende docenten snappen dat een gezond schoolklimaat belangrijk is. Algemeen bekend: roken is dodelijk.
 2. Daarbij staat het Longfonds niet alleen. De campagne is een onderdeel van breed ingestoken overheidsbeleid. Zo is per 1 januari 2014 de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar gegaan. Ook is de overheid gestart met de Gezondeschool.nl waar ook het onderwijs een actieve rol in heeft via een klankbordgroep. Draagvlak!
 3. De campagne informeert én ondersteunt. Op de site staan hele handige hulpmiddelen zoals een stappenplan, te bestellen materiaal, voorbeelden etc.
 4. Het Longfonds voedt de campagne – op de juiste manier – via Twitter en Facebook.
 5. Scholen kunnen gebruikmaken van een ondersteuningsaanbod van de overheid. Advies op maat, bijdrage in de kosten of vergoeding van taakuren. Aanvragen kan trouwens nog tot 16 maart 2015. Hollen!

Gratis advies

Petje af voor de scholen die rookvrij zijn. Nu de rest nog. Ervaart u veel tegenstand op uw school? Gooi dan het verkoopargument in de strijd: een rookvrije school kan de schoolkeuze – in ieder geval de mening van ouders over uw school – positief beïnvloeden. Een gezonde kantine overigens ook…maar dat is weer een ander verhaal.

 

Margot Schmitz

Complexe projecten en thema’s. Daar wordt deze Nijmeegse blij van. Margot is gespecialiseerd in de onderwijs- en zorgsector, maar is tegelijkertijd een alleseter. Dat geldt voor onderwerpen én producten: van ROC tot vervoersconcessie, van conceptontwikkeling tot communicatieplan. Is dol op echte drop, gekke woorden en groene fietsen.

Twitter LinkedIn 

 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Pinterest
 • Delicious
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • RSS
 • Email
 • Print

Reageer

Leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Houd er wel rekening mee dat alle reacties eerst gecontroleerd worden.

XHTML: Je kunt de volgende tags gebruiken:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


zeven − = 6